Hoe komen events tot stand

Hoe komen die ritten nou eigenlijk tot stand? Velen zullen dit wel weten, maar speciaal voor onze nieuwe leden even een kijkje achter de schermen bij ons Rally team. Het Coast Riders Rallies team bestaat uit enthousiaste leden, die allen de door HOG Benelux georganiseerde Road Captains training hebben gevolgd. Het Rally team verzorgt 5 á 6 x per jaar een toerrit voor leden van de Coast Riders.

Verder ondersteunt het Rally team de leden van Events met het maken en plannen van routes naar, van en tijdens een Event. Tijdens de Road Captains training wordt je onder andere aangeleerd, waarop je moet letten om een toerrit zo veilig mogelijk te laten verlopen voor de deelnemers. Hoe houd je de groep in de gaten en hoe ga je om met verkeersregels en aanverwante regelgeving.

Een rit wordt meestal bedacht en georganiseerd door twee leden te samen. Deze twee bedenken vaak een thema voor een rit, plannen de route en rijden hem veelal minimaal 1 keer voor. Dit, om te voorkomen, dat we geen weg inslaan waar inrijden voor motoren verboden is of door een opbreking überhaupt niet te rijden is. Ook wordt er tijdens het voorrijden gelet op mogelijk onveilige situaties, of situaties die tijdens de briefing vooraf, extra aandacht nodig hebben.

De organiserende teamleden zijn ook verantwoordelijk voor een koffie- en een lunchplek waarbij de capaciteit van de gelegenheid overeen dient te komen met het verwachte aantal deelnemers.

Voor elke toerrit wordt een GPS route gemaakt, die geschikt is voor Garmin en Tom Tom. Deze route wordt enkele dagen voor de rit, download klaar, op de website gezet.

Voorop rijdt de organisator van de rit en wijst de weg. Zijn aanwijzingen zijn leidend ook al geeft jouw GPS iets anders aan. In dat laatste geval, volg je gewoon de “voorrijder” en laat je de navigatieapparatuur herberekenen of gum je een waypoint uit in geval je een Tom Tom hebt.

Als tweede rijder, direct achter de voorrijder, rijdt de “wegzetter” die als een klein duimpje de weg wijst door motorrijders langs de kant weg te zetten zodra we een bocht omgaan. Achter aan de stoet rijden twee Road Captains die zorgen, dat de weggezette motorrijder weer op de juiste plek kan invoegen. Alle Road Captains die actief zijn tijdens de rit hebben een oranje hesje aan. Hiermee zijn ze makkelijk in de gaten te houden en is het ook gemakkelijk om aan het einde van de stoet weer in te voegen als je bent weggezet. Je voegt dan in, vlak voor de twee laatste rijders die je herkent aan dit oranje hesje.