Snelweg rijden in groepen

Hoewel het niet onze voorkeur heeft, is het rijden over de snelweg soms niet te vermijden. Het rijden met een groep op de snelweg vraagt bij het inhalen extra aandacht.  Vaak zien wij, dat zodra de voorste motorrijder gaat passeren, de achterste motorrijder het achteropkomende verkeer gaat blokken.  Uiteraard goed bedoeld, maar het bevorderd zeker niet de doorstroming van het verkeer.  Ook wekt het vaak de nodige irritatie op bij andere weggebruikers.

Per definitie rijden deze medeweggebruikers sneller dan wij in groepsverband. De Road Captains van de Coastriders stellen zich op het standpunt:
Geef deze medeweggebruikers gewoon de gelegenheid om ons te passeren.

In onderstaande tekeningen zie je hoe dat in zijn werk gaat.

Figuur 1
Figuur 1:  Hier de beginsituatie. Motorrijder 1 geeft richting aan om van rijbaan te veranderen en wil gaan inhalen.

 

 Figuur 2 en 3:  Hier de foute en goede reactie van de achterste motorrijder.

Figuur 2

Figuur 3

Figuur 4
Figuur 4:  Hier zie je, hoe wij de sneller rijdende auto, gewoon laten passeren. Iedere motorrijder kijkt op zijn beurt of de rijbaan naast hem/haar vrij is om uit te voegen.
Figuur 5:  De derde motorrijder heeft voor zichzelf bepaald dat hij/zij zonder gevaar kan uitvoegen. De automobilist heeft inmiddels zijn snelheid aan ons aangepast.
Figuur 6:  De vierde motorrijder laat de auto voorbij komen en voegt daarna uit. Het lijkt nu, dat onze formatie door de auto is doorbroken, maar niets is minder waar. Je zult zien dat dit zich vanzelf weer oplost.

Figuur 5

Figuur 6

Figuur 7
Figuur 7:  Hier zie je al een begin van het herstel van de formatie. De auto die in eerste instantie achterop kwam, heeft nu alle ruimte om zijn snelheid weer te verhogen en zijn weg te vervolgen. Irritatie is hiermee bij deze weggebruiker voorkomen.
Figuur 8:  Nog even en we rijden weer gewoon met zijn allen achter elkaar aan.
Figuur 9:  De formatie is weer geheel hersteld. We hebben met zijn allen de vrachtauto ingehaald zonder het achterop komende verkeer nodeloos te belemmeren. Dit is de wijze van inhalen die de roadcaptains van onze vereniging graag zien. Je staat er versteld van, hoelang een achterop komende auto wordt tegengehouden als de achterste motorrijder hem afblokt.Ga pas naar links als je voorganger naar links gaat!
Rij zover mogelijk door op de rechterbaan.

Figuur 8

Figuur 9